Ποια είναι τα συμπτώματα που δείχνουν ότι πρέπει να επισκεφτούμε άμεσα τον οδοντίατρο;
Tα συμπτώματα που δείχνουν ότι πρέπει να επισκεφτούμε άμεσα τον οδοντίατρο είναι:
- ΠΟΝΟΣ: Είναι συνήθως ένδειξη τερηδόνας. Μπορεί όμως να προκαλείται και από φλεγμονή των ούλων. Άλλα αίτια πόνου είναι το οδοντικό ή περιοδοντικό απόστημα, ένα οδοντικό κάταγμα ή έγκλειστο δόντι. Ο οδοντίατρος θα πρέπει να καθορίσει την αιτία του προβλήματος και να εφαρμόσει την κατάλληλη θεραπεία.
- ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ ΔΟΝΤΙΩΝ: Μπορεί να προκληθεί από παλιά σφραγίσματα λόγω φθοράς, τερηδόνα, κάταγμα δοντιού, αποτριβή του οδοντικού σμάλτου, υποχώρηση των ούλων λόγω ουλίτιδας ή περιοδοντίτιδας. Η θεραπεία που συστήνει ο οδοντίατρος εξαρτάται από την αιτία της ευαισθησίας.
- ΕΥΑΙΣΘΗΤΑ ΟΥΛΑ ΠΟΥ ΑΙΜΟΡΡΑΓΟΥΝ: Είναι πιθανόν σύμπτωμα ουλίτιδας ή περιοδοντίτιδας. Μπορεί όμως να οφείλεται και σε φάρμακα που αυξάνουν το χρόνο πήξης του αίματος. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης οι γυναίκες παρουσιάζουν ουλίτιδα που απαιτεί ειδική φροντίδα.
- ΣΤΟΜΑΤΙΚΑ ΕΛΚΗ: Μπορεί να οφείλονται σε:
- (α) τοπικά νοσήματα όπως άφθες, νεοπλάσματα, αντιδραστικές βλάβες, κ.α.
- (β) συστηματικά νοσήματα όπως λευχαιμίες, λεμφώματα, διαβήτης, έρπης, ερυθηματώδης λύκος, κ.α.
- ΔΥΣΟΣΜΗ ΑΝΑΠΝΟΗ: Είναι κυρίως ένδειξη κακής στοματικής υγιεινής αλλά και πιθανόν κάποιας συστηματικής νόσου. Η ξηροστομία και το κάπνισμα μπορούν επίσης να επηρεάσουν την αναπνοή μας.
- ΠΟΝΟΣ ΚΑΙ ΘΟΡΥΒΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΘΡΩΣΗ ΚΑΤΑ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΟΥ ΣΤΟΜΑΤΟΣ: Αρκετοί ενήλικες υποφέρουν από χρόνιο πόνο στην περιοχή της κροταφογναθικής άρθρωσης και του προσώπου. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν πόνο στην περιοχή του αυτιού και της άρθρωσης, κεφαλαλγία και πόνο κατά τη μάσηση. Πιθανά αίτια είναι η δυσλειτουργία της κροταφογναθικής άρθρωσης, ο βρυγμός και το σφίξιμο των δοντιών.
- Η θεραπεία που συστήνει ο οδοντίατρος μπορεί να περιλαμβάνει την κατασκευή ειδικού νάρθηκα δοντιών, τη χορήγηση μυοχαλαρωτικών φαρμάκων, ειδική κινησιοθεραπεία της γνάθου, χρήση συσκευών TENS, κ.α.
- ΞΗΡΟΣΤΟΜΙΑ: Μπορεί να προκληθεί από κάποιο νόσημα (όπως το σύνδρομο Sjogrens,διαβήτης,νόσος Hodgkin,Πάρκινσον,κα.) ή να είναι παρενέργεια ορισμένων φαρμάκων (αντισταμινικά,παυσίπονα,διουρητικά,αντικαταθλιπτικά,αντιυπερτασικά,κα.) ή να είναι παρενέργεια ακτινοβολίας της γναθοπροσωπικής περιοχής ή χημειοθεραπείας.
- Θα πρέπει να αντιμετωπισθεί γιατί αυξάνεται η πιθανότητα τερηδονισμού των δοντιών. Ο οδοντίατρος μπορεί να επιλέξει διάφορες μεθόδους για να βοηθήσει τον ασθενή. Ειδικά διαλύματα και υποκατάστατα σιέλου μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Το μάσημα τσίχλας χωρίς ζάχαρη επίσης μπορεί να βοηθήσει όπως και η αποφυγή του καπνίσματος και του αλκοόλ.