Μύθοι και αλήθειες για την υγεία των ούλων
- “Η ουλίτιδα δεν παρουσιάζεται τόσο συχνά στον πληθυσμό”
Το αντίθετο συμβαίνει. Η φλεγμονή των ούλων (ουλίτιδα) παρουσιάζεται σε περισσότερο από το 50% των ενηλίκων. Δημιουργείται από την οδοντική πλάκα που είναι ένα κολλώδες υμένιο από βακτήρια πάνω στα δόντια. Η οδοντική πλάκα που δεν αφαιρείται με το καθημερινό βούρτσισμα και το οδοντικό νήμα, με την πάροδο του χρόνου σκληραίνει και γίνεται πέτρα, η οποία μπορεί να αφαιρεθεί μόνο από τον οδοντίατρο.
- “Δεν έχω κανένα σφράγισμα άρα δεν έχω πρόβλημα με τα ούλα μου”
Το ότι δεν έχουμε τερηδόνα δεν σημαίνει ότι τα ούλα μας δεν έχουν πρόβλημα. Στις περισσότερες των περιπτώσεων ουλίτιδας δεν υπάρχει πόνος και ο ασθενής δεν έχει καμία ένδειξη για το πρόβλημά του. Στα αρχικά στάδια η ουλίτιδα εξαλείφεται πλήρως με την οδοντιατρική θεραπεία χωρίς να έχει χαθεί οστό γύρω από τα δόντια.
- “Επειδή έχω ουλίτιδα ή περιοδοντίτιδα θα χάσω τελικά τα δόντια μου”
Μετά την ολοκλήρωση της οδοντιατρικής θεραπείας εάν εφαρμόζεται μια σωστή, καθημερινή στοματική υγιεινή (βούρτσισμα δύο φορές την ημέρα, καθαρισμός μεταξύ των δοντιών με νήμα και βουρτσάκια, σωστή διατροφή ) και γίνεται οδοντιατρικός καθαρισμός κάθε έξι μήνες, δεν υπάρχει λόγος να χαθεί κάποιο δόντι.
- “Η αιμορραγία από τα ούλα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι φυσιολογική”
Αν και πολλές έγκυες γυναίκες παθαίνουν συχνότερα ουλίτιδα, η κατάσταση αυτή μπορεί να αντιμετωπιστεί με περισσότερη φροντίδα καθημερινής στοματικής υγιεινής και συχνότερες επισκέψεις στον οδοντίατρο.
- “Η κακή αναπνοή είναι ένδειξη προβλημάτων στα ούλα”
Η επίμονη δυσοσμία και κακή γεύση στο στόμα μπορεί να είναι ένδειξη ουλίτιδας, περιοδοντίτιδας και άλλων νοσημάτων της στοματικής κοιλότητας. Ο οδοντίατρος θα ελέγξει για πιθανά οδοντιατρικά προβλήματα. Αν η στοματική κοιλότητα είναι φυσιολογική μπορεί να υπάρχουν άλλα ιατρικά προβλήματα που προκαλούν στοματική δυσοσμία που ο παθολόγος θα πρέπει να ανιχνεύσει.
- “Έχω διαβήτη.Θα έχω προβλήματα με τα ούλα μου”
Ο διαβήτης αυξάνει τις πιθανότητες φλεγμονής και καθυστερεί την επούλωση των ιστών με επακόλουθο την αυξημένη πιθανότητα εκδήλωσης ουλίτιδας και περιοδοντίτιδας. Για το λόγο αυτό ο διαβητικός ασθενής θα πρέπει να έχει συχνές επισκέψεις στον οδοντίατρο και άριστη στοματική υγιεινή.